Τετάρτη, Αύγουστος 15, 2018

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τί είναι το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ;

Το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ είναι ένα θεραπευτικό πρόγραμμα εξωτερικής ημερήσιας παρακολούθησης, στο κέντρο της Αθήνας. Απευθύνεται σε εξαρτημένα από ναρκωτικές ουσίες άτομα, άνω των 21 ετών, εργαζόμενους, φοιτητές, χρήστες χασίς και στις οικογένειές τους. Ανήκει στο πανελλαδικό δίκτυο υπηρεσιών του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής. Η θεραπευτική πρόταση του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα την εξάρτηση και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν. Εστιάζει στην ψυχική απεξάρτηση, στη φροντίδα για θέματα υγείας και νομικών εκκρεμοτήτων, στην εκπαίδευση και κατάρτιση, στην εργασιακή ένταξη και εξέλιξη, στη δημιουργική διαχείριση του ελεύθερου χρόνου και στην υποστήριξη της οικογένειας. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας δε χορηγούνται φάρμακα ή άλλες ουσίες.

Πόσο χρόνο διαρκεί το Πρόγραμμα;

Η διάρκεια παρακολούθησης του Προγράμματος μπορεί να διαφέρει ελαφρά από άτομο σε άτομο, κατά μέσο όρο όμως, δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια. Το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, ως πρόγραμμα ημερήσιας εξωτερικής παρακολούθησης, στοχεύει στην ψυχική απεξάρτηση και υποστηρίζει από την πρώτη μέρα την προσπάθεια ένταξης στην κοινωνία τόσο στην Θεραπευτική Κοινότητα, που διαρκεί περίπου 9 με 12 μήνες, όσο και στη φάση της Κοινωνικής Επανένταξης.

Ποιος είναι ο τρόπος λειτουργίας;

Το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ βασίζεται στο μοντέλο των θεραπευτικών κοινοτήτων. Τα μέλη  παρακολουθούν καθημερινά το πρόγραμμα της Κοινότητας και στη συνέχεια επιστρέφουν στο σπίτι τους. Έτσι δεν αποκλείονται από το περιβάλλον τους, ζουν μέσα σε αυτό και οι δυσκολίες και τα προβλήματα που διαχειρίζονται καθημερινά στην κοινότητα αφορούν στη χρήση, στις σχέσεις τους με την οικογένεια και το κοινωνικό τους δίκτυο,  στον εργασιακό και στον εκπαιδευτικό χώρο που είναι ήδη ενταγμένοι. Το πλαίσιο παρέχει ομαδική και ατομική θεραπεία, φροντίδα σε θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας, οικογενειακή συμβουλευτική, επαγγελματικό προσανατολισμό, επαγγελματική συμβουλευτική, ψυχαγωγικές και δημιουργικές δραστηριότητες. Η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών που οδηγούν στην εξάρτηση, η υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής και συμπεριφοράς και ενός νέου συστήματος αξιών, αποτελούν τους κύριους στόχους του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ.

Με ποιο τρόπο μπορώ να έρθω σε επαφή με τη ΔΙΑΒΑΣΗ;

Παίρνεις τηλέφωνο στο 210 8626761 και άμεσα κλείνεις ραντεβού ή μπορείς να επισκεφτείς το χώρο του Συμβουλευτικού Σταθμού (Φυλής 217) και να συζητήσεις ότι σε απασχολεί.

Σπουδάζω, θα μπορώ να συνεχίσω τις σπουδές μου παράλληλα με την θεραπεία μου;

Κεντρικός στόχος του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ είναι η ψυχική απεξάρτηση και η υιοθέτηση ενός "καθαρού" και δημιουργικού τρόπου ζωής. Η εκπαίδευση στη ΔΙΑΒΑΣΗ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της θεραπευτικής πρότασης και υποστηρίζεται ανάλογα με την θεραπευτική φάση που ανήκει κάποιος.  Έχεις τη δυνατότητα να συζητήσεις για τις σπουδές σου, να διαμορφώσεις έναν εκπαιδευτικό σχεδιασμό και να υποστηριχθείς για την υλοποίησή του.

Είμαι χρήστης κοκαΐνης μπορώ να έρθω στη ΔΙΑΒΑΣΗ;

Από το 1990 που  ξεκίνησε η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των θεραπευτικών υπηρεσιών του, είχαν οι ανάγκες των χρηστών που προσέγγιζαν το Συμβουλευτικό Σταθμό. Η χρήση κοκαϊνης τα τελευταία χρόνια παρουσίαζει αύξηση και το Πρόγραμμα φροντίζει να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα. Μπορείς να κλείσεις άμεσα ραντεβού στο Συμβουλευτικό Σταθμό (Φυλής 217-τηλέφωνο επικοινωνίας 210 8626761), να ενημερωθείς και να συζητήσεις ότι σε απασχολεί. 

Κάνω χρήση χασίς, χρειάζομαι βοήθεια;

Το χασίς παρ' όλο που θεωρείται "ακίνδυνο", δεν είναι. Είναι ναρκωτική ουσία η οποία επηρρεάζει τον εγκέφαλο όπως το αλκοόλ, η ηρωίνη και η κοκαίνη. Από τη στιγμή που σε απασχολεί αυτό το ερώτημα, μια συνάντηση στο Συμβουλευτικό Σταθμό (Φυλής 217 - τηλέφωνο επικοινωνίας 210 8626761) θα σου έδινε τη δυνατότητα να εκφράσεις και να συζητήσεις τους προβληματισμούς σου σε σχέση με την χρήση που κάνεις και να υποστηριχθείς σε περίπτωση που αυτό χρειάζεσαι. 

Μπορώ να ξεκινήσω το Πρόγραμμα ενώ είμαι ακόμα στη χρήση;

Ναι, μπορείς να ξεκινήσεις την προσπάθειά σου στο Συμβουλευτικό Σταθμό (Φυλής 217 - τηλέφωνο επικοινωνίας 210 8626761) που σου παρέχει ένα φιλικό, ανθρώπινο και "καθαρό" από ουσίες περιβάλλον. Στο Σταθμό θα σου δοθεί η δυνατότητα να εκφράσεις τα προβλήματα και τις ανάγκες σου, να υποστηριχθείς για να μειώσεις σταδιακά τη χρήση και να αντιμετωπίσεις τα στερητικά συμπτώματα και να σχεδιάσεις μαζί με το θεραπευτικό προσωπικό τα επόμενα βήματά σου. 

Πως μπορώ να καταλάβω αν κάποιος κάνει χρήση;

Στα αρχικά στάδια της χρήσης δεν υπάρχουν ξεκάθαρα συμπτώματα ώστε κάποιος να είναι βέβαιος ότι κάποιος δικός του άνθρωπος κάνει χρήση. Αλλαγές που είναι ακραίες η που μπορεί να διαρκούν μεγάλο διάστημα μπορεί να είναι μία ένδειξη:

  • Έχεις βρει ασυνήθιστη σκόνη, χάπια, πλαστικά καλαμάκια, κομμάτια αλουμινόχαρτο, βελόνες, σύριγγες;
  • Υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στις συνήθειες το ύπνου ή της διατροφής ( π.χ. υπνηλία αϋπνία ή υπερυπνία, απώλεια όρεξης );
  • Υπάρχει ανεξήγητη και αδικαιολόγητη απώλεια χρημάτων ή και αντικειμένων;
  • Μείωση της απόδοσής ή και εγκατάλειψη εργασίας, σπουδών ή άλλων δραστηριοτήτων;
  • Παρατηρείς απομάκρυνση από παλαιούς φίλους και εμφάνιση νέων που έχουν σχέση με κάποιου είδους χρήση ουσιών;
  • Βλέπεις αδικαιολόγητη και αυξημένη επιθετικότητα;
  • Λέει κάποιος πολλά ψέματα και παρουσιάζει μυστικοπαθή συμπεριφορά;
  • Παρατηρείς ξαφνικές και απότομες και ανεξήγητες αλλαγές στη διάθεση του ;

Όταν υπάρχουν θετικές απαντήσεις σε κάποιες ή σε όλες τις ερωτήσεις υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι κάποιος κάνει χρήση ουσιών. Όμως κάποιες από αυτές τις ενδείξεις μπορεί να παρουσιάζονται και σε άλλες καταστάσεις. Για αυτό είναι σημαντικό να απευθυνθείς στο χώρο του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης όπου μπορείς να βρεις απαντήσεις και να λύσεις τις απορίες και τις τυχόν αμφιβολίες σου.

Πως μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου/ τον φίλο μου/ τον άνθρωπό μου, ο οποίος χρειάζεται θεραπεία, αλλά αρνείται το πρόβλημα;

Η πρώτη κίνηση που χρειάζεται να κάνεις, είναι να απευθυνθείς, εσύ ο ίδιος, στο Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης, για να ενημερωθείς από το Θεραπευτικό Προσωπικό, να συζητήσεις τους προβληματισμούς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις και μέσα από συγκεκριμένα βήματα να μπορέσεις να βοηθήσεις τον δικό σου άνθρωπο να αρχίσει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα του.

Mε ποιό τρόπο μπορώ να έρθω σε επαφή με το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης της ΔΙΑΒΑΣΗ;

Ο τρόπος είναι πολύ απλός και σύντομος. Κάνεις ένα τηλεφώνημα στο 210-8612604 και άμεσα θα κλείσεις την πρώτη σου ατομική συνάντηση, όπου θα μπορέσεις να συζητήσεις ότι σε απασχολεί και να πάρεις την κατάλληλη πληροφόρηση.

Δεν είμαι εγώ αυτός που παίρνει ναρκωτικά ποιος ο λόγος να συμμετέχω στις ομάδες;

Η συμμετοχή των μελών της οικογένειας ενός ανθρώπου που κάνει χρήση ουσιών είναι πολύ σημαντική και συχνά καθοριστική για την απεξάρτηση. Η εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες είναι μεν μια ατομική διαταραχή ταυτόχρονα όμως έχει επιπτώσεις σε όλους τους κοντινούς ανθρώπους του χρήστη. Έτσι λοιπόν η συμμετοχή σου στις ομάδες θα σε βοηθήσει να πάρεις την πληροφόρηση που χρειάζεσαι σε σχέση με την εξάρτηση, να έχεις ένα χώρο μαζί με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με εσένα, να συζητάς τις απορίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου και να βρεις λύσεις στα θέματα που σε απασχολούν σε σχέση με το άτομο που κάνει χρήση.

Τι αποτελεσματικότητα έχει το πρόγραμμα;

Οι έρευνες αποτίμησης της αποτελεσματικότητας των Θεραπευτικών Προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, όπου εξετάζουν σύμφωνα με την διεθνή πρακτική ως βασικά κριτήρια αποτελεσματικότητας την αποχή από την χρήση παράνομων ουσιών, την αποχή από παραβατικές συμπεριφορές και την επαγγελματική αποκατάσταση έχουν δείξει το εξής:το 67,7% αυτών που παρέμειναν ένα χρόνο στη Θεραπευτική Κοινότητα πέντε χρόνια μετά απείχε από την χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας. Επίσης 72,7% δεν είχε καμία νομική εμπλοκή (συλλήψεις,καταδίκες, φυλακίσεις) ενώ το 83.7% είχε επαγγελματική απασχόληση.

Ποιες είναι οι ειδικότητες των επαγγελματιών που εργάζονται στο Πρόγραμμα;

Το προσωπικό που στελεχώνει το πρόγραμμα αποτελείται από πτυχιούχους του χώρου της Ψυχικής Υγείας και των Κοινωνικών επιστημών, όπως Ψυχολόγοι, Κοινωνιολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί και από απόφοιτους αναγνωρισμένων θεραπευτικών προγραμμάτων. Όλο το προσωπικό, εκτός από τις βασικές σπουδές, έχει και λαμβάνει συνεχή εκπαίδευση στη Θεραπεία της Τοξικοεξάρτησης, την Ομαδική Θεραπεία και την Θεραπεία Οικογένειας. 

Έχει κόστος και πόσο;

Οι υπηρεσίες που προσφέρει το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ παρέχονται δωρεάν, είτε πρόκειται για τους ίδιους τους εξαρτημένους είτε για τα μέλη της οικογένειας τους, συγγενείς και φίλους.

Υπάρχει εχεμύθεια στο Πρόγραμμα;

Όλες οι πληροφορίες που παρέχει κάποιος στο πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ είναι απόρρητες και η χρήση τους αφορά στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση της θεραπευτικής υποστήριξής του. Δεν δίνονται πληροφορίες σε κανέναν χωρίς τη συγκατάθεση του ενδιαφερομένου. 

Πώς μπορώ να προσλάβω στην εργασία μου άτομο από το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ; Υπάρχει δυνατότητα πληροφόρησης για επιδοτούμενα προγράμματα;

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Club Εργασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο τηλέφωνο 210 8640943 εσωτ. 107 ή 103 για να ενημερωθείτε για τις δυνατότητες πρόσληψης, τα προγράμματα επιδότησης και την σημαντικότητα της ένταξης των πρώη χρηστών στην αγορά εργασίας. 

Πώς μπορώ να πάρω πληροφορίες για τους τρόπους συνεργασίας και συμμετοχής στις δράσεις του Πολιτιστικού Στεκιού;

Μπορείς να στείλεις email στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή να επικοινωνήσεις στο τηλέφωνο 210-8640943 εσωτ. 111 για να λάβεις τις απαραίτητες πληροφορίες. Εάν ενδιαφέρεσαι να παρουσιάσεις τη δουλειά σου, μπορείς να επισκεφθείς τον χώρο, έπειτα από συννενόηση με την Υπεύθυνη του Πολιτιστικού Στεκιού.

Είμαι εκπαιδευτικός, επαγγελματίας, καλλιτέχνης, φοιτητής/σπουδαστής, τι πρέπει να κάνω για να προσφέρω εθελοντική εργασία στο Πρόγραμμα;

Μπορείς να στείλεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. το βιογραφικό σου σημείωμα και μια επιστολή στην οποία να αναφέρεις τι είδους εθελοντική εργασία θα ήθελες να προσφέρεις και άμεσα θα επικοινωνήσουμε μαζί σου.